24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Юстиція>Управління юстиції інформує>Порядок утворення організацій роботодавців
    Середа, 22 січня 2014 13:18

    Порядок утворення організацій роботодавців

    Правові, економічні та організаційні засади створення і діяльності організацій роботодавців, особливості правового регулювання та гарантії їх діяльності, а також основні засади їх взаємодії з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, професійними спілками та їх об'єднаннями, іншими об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями визначає Закон України від 22.06.2012 № 5026- VI «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності». Організації роботодавців створюються і діють з метою представництва та захисту прав та законних інтересів роботодавців у економічній, соціальній, трудовій та інших сферах, у тому числі в їх відносинах з іншими сторонами соціального діалогу.

    Засновниками організації роботодавців є роботодавці. Рішення про утворення організації роботодавців приймається установчим з'їздом (конференцією) роботодавців, що оформлюється протоколом установчого з'їзду (конференції), який підписують головуючий та секретар установчого з'їзду (конференції). Невід'ємною частиною протоколу є реєстр осіб, які брали участь в установчому з'їзді (конференції). У реєстрі зазначаються дані щодо роботодавців:

    1) фізичних осіб: прізвище, ім'я та по батькові особи, дані її паспорта, податковий номер платника податку (а для іноземців, осіб без громадянства та осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби, - дані національного паспорта або документа, що його замінює, в якому зазначено прізвище, ім'я та по батькові особи, серія та номер документа), адреса та відомості про кількість найманих працівників. Дані про особу засвідчуються її особистим підписом;

    2) юридичних осіб: повне найменування, ідентифікаційний код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, юридична адреса, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка уповноважена брати участь в установчому з'їзді (конференції), дані її паспорта (а для іноземців та осіб без громадянства - дані національного паспорта або документа, що його замінює). Ці дані засвідчуються підписом особи, яка уповноважена брати участь в установчому з'їзді (конференції).

    Установчий з'їзд (конференція) затверджує статут організації роботодавців, обирає її керівні органи, вирішує інші питання, пов'язані зі створенням організації роботодавців.

    Організації роботодавців діють на підставі статутів, які затверджуються установчим з'їздом (конференцією). Статут організації роботодавців роботодавців повинен містити:

    1) повне найменування організації роботодавців, відмінне від існуючих, заявлений статус організації, об'єднання та місцезнаходження постійно діючого виконавчого органу;

    2) мету створення, завдання організації роботодавців;

    3) умови членства, порядок прийому в члени організації роботодавців та виходу з організації роботодавців;

    4) права і обов'язки членів організації роботодавців;

    5) положення про обов'язок виконання зобов'язань членами організацій роботодавців у сфері соціально-трудових відносин;

    6) порядок утворення, повноваження керівних органів організації роботодавців та порядок прийняття ними рішень;

    7) джерела формування і порядок використання коштів та майна організації роботодавців, порядок здійснення господарської та іншої діяльності, необхідної для виконання статутних завдань;

    8) порядок сплати вступних, членських та цільових внесків;

    9) порядок внесення змін до статуту організації роботодавців;

    10) порядок припинення організації роботодавців і вирішення майнових питань.

    У статуті можуть бути передбачені й інші положення щодо особливостей створення і діяльності організації роботодавців.

    Особливості державної реєстрації організацій роботодавців

    Організація роботодавців подає за місцем державної реєстрації відповідному органу такі документи :

    1) реєстраційну картку відповідної форми, передбаченої законодавством;

    2) статут у двох примірниках, який повинен відповідати вимогам статті 13 цього Закону;

    3) протокол установчого з'їзду (конференції) організації роботодавців, в якому зазначається інформація про створення організації роботодавців, затвердження статуту, обрання керівних органів;

    4) реєстр осіб , які взяли участь в установчому з'їзді (конференції) організації роботодавців;

    5) документ, який підтверджує сплату збору за державну реєстрацію організації роботодавцівя. Розмір та порядок справляння збору за державну реєстрацію визначається Кабінетом Міністрів України.

    За наявності у статуті організації роботодавців положень, що не відповідають законодавству, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації, його відповідні територіальні підрозділи протягом семи робочих днів з дня подання документів на державну реєстрацію надають організації роботодавців вичерпний перелік зауважень з пропозицією внести відповідні зміни. У цьому випадку строк державної реєстрації збільшується на час усунення недоліків. У разі неусунення зауважень протягом десяти робочих днів подані документи залишаються без розгляду.

    Зміни до статутних документів організації роботодавців, внесені в установленому порядку статутними органами організації роботодавців, підлягають реєстрації головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, відповідними структурними підрозділами головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також районних, районних у містах, міських (міст обласного підпорядкування), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції протягом п'яти робочих днів з моменту їх вчинення.

    Строк проведення державної реєстрації не може перевищувати п'ятнадцяти робочих днів з дня подання документів на державну реєстрацію, крім випадку, коли, за наявності у статуті організації роботодавців положень, що не відповідають законодавству, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації, його відповідні територіальні підрозділи надають зауваження з пропозицією внести відповідні зміни, строк державної реєстрації збільшується на час усунення недоліків організаціями роботодавців (передбаченого частиною п'ятою статті 15 Закону України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності»).

    Організації роботодавців набувають статусу юридичної особи з моменту внесення даних про організацію роботодавців до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

    Символіка організацій роботодавців

    Організації роботодавців можуть використовувати свою символіку, яка затверджується відповідно до їх статуту. Символіка організацій роботодавців не повинна відтворювати державні чи релігійні символи або символіку інших юридичних осіб. Символіка організацій роботодавців підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

    Начальник управління Б.Я.Довгополова-Савотюк 14.02.2013

    Переглядів 413
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua