19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Доктрина інформаційної безпеки – крок у протидії гібридній війні
    П'ятниця, 07 квітня 2017 15:41

    Доктрина інформаційної безпеки – крок у протидії гібридній війні

    Напрацювали текст доктрини члени експертної ради при Міністерстві інформаційної політики України, схвалили документ на засіданні Кабінету міністрів України, а в подальшому, 29 грудня 2016 року, – й на засіданні РНБОУ. А у лютому цього року Глава держави затвердив доктрину, підписавши відповідний указ.

    «Необхідність прийняття Доктрини інформаційної безпеки України зумовлена виникненням актуальних загроз національній безпеці в інформаційній сфері, а також потребою визначення інноваційних підходів до формування системи захисту та розвитку інформаційного простору в умовах глобалізації q вільного обігу інформації», – таким є обґрунтування необхідності появи документа, що подане на офіційному Інтернет-представництві Президента України.

    «Необхідність прийняття Доктрини інформаційної безпеки України зумовлена виникненням актуальних загроз національній безпеці в інформаційній сфері, а також потребою визначення інноваційних підходів до формування системи захисту та розвитку інформаційного простору в умовах глобалізації q вільного обігу інформації. Метою Доктрини є уточнення засад формування та реалізації державної інформаційної політики, насамперед щодо протидії руйнівному інформаційному впливу Російської Федерації в умовах розв’язаної нею гібридної війни», – Інтернет-представництво Президента України.

    Документ визначає національні інтереси України в інформаційній сфері, загрози їх реалізації, напрями і пріоритети державної політики в інформсфері. Його правовою основою є Конституція України, закони України, Стратегія національної безпеки України, затверджена Указом Президента від 26 травня 2015 року № 287, а також міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Отож, Кабінет Міністрів України забезпечуватиме здійснення інформаційної політики держави, фінансування програм, пов’язаних з інформбезпекою, спрямовуватиме і координуватиме роботу міністерств, інших органів виконавчої влади у цій сфері. А на Міністерство інформаційної політики України покладаються організація та забезпечення моніторингу засобів масової інформації та загальнодоступних ресурсів вітчизняного сегмента мережі Інтернет з метою виявлення інформації, поширення якої заборонено в Україні. Мінінформполітики також здійснюватиме моніторинг загроз національним інтересам і національній безпеці в інформаційній сфері.

    «Одним із пріоритетів Міністерства є захист інформаційної безпеки нашої держави, тож ми готуємо низку системних рішень на реалізацію Доктрини інформаційної безпеки», – ­ прокоментував Міністр інформаційної політики України Юрій Стець, про що зазначено наофіційному сайті МІП.

    Крім того, Міністерство має формувати поточні пріоритети державної інформаційної політики та здійснювати контроль їх реалізації, координувати діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади у сфері забезпечення інформаційного суверенітету України, урядових комунікацій, кризових комунікацій, зокрема під час проведення антитерористичної операції та в особливий період. Також на нього покладається завдання вироблення і впровадження стратегії інформаційного забезпечення процесу звільнення та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

    Міністерство інформполітики має сприяти Міністерству закордонних справ України у донесенні та представленні офіційної позиції України у іноземних засобах масової інформації. Доктриною також покладається низка завдань на Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони, Службу безпеки України, Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації, розвідувальні органи, Національний інститут стратегічних досліджень. Участь у забезпеченні захисту українського інформаційного простору від пропагандистської аудіовізуальної та друкованої продукції держави-агресора; розробці пріоритетів і стимулів розвитку українського кіно, телевізійного контенту, книгодрукування, зокрема щодо висвітлення героїчного спротиву Українського народу російській агресії також братимуть Міністерство культури України, Державне агентство України з питань кіно, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет телебачення і радіомовлення України відповідно до їх компетенції.

    На разі центральні органи влади, зокрема Кабмін та міністерства, працюють із стратегічним документом, напрацьовують нормативно-правові акти, які чітко регламентуватимуть і завдання, і повноваження, і зону відповідальності. Зрозуміло, що частина завдань ляже на плечі виконавчої влади на місцях.

    – Вважаю, що такий документ, як Доктрина інформаційної безпеки – більше ніж на часі, – висловив міркування голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. – Абсолютно погоджуюся із тезою, що то – стратегічний документ, яким визначено політику держави. Доктрина інформаційної безпеки України створена передусім для протидії ворогові у гібридній війні. І обов’язок держави – захищати своїх громадян від ворожого впливу, зокрема і в інформаційному просторі.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 2722
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua