19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Як громади виконали свої місцеві бюджети за І квартал 2019 року
    Середа, 17 квітня 2019 13:37

    Як громади виконали свої місцеві бюджети за І квартал 2019 року

    В цілому органами місцевої влади та самоврядування області забезпечено вчасну підготовку до затвердження місцевих бюджетів на 2019 рік, що стало основою для забезпечення функціонування соціально-культурної сфери області, належного здійснення соціально важливих видатків та використання наявних ресурсів за інвестиційними програмами для розвитку області.

    Про це йшлося під час наради у голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка щодо підсумків виконання місцевих бюджетів області за перший квартал 2019 року, яка відбулася у вівторок, 16 квітня 2019 року. Так, про стан виконання бюджетів за перший квартал та план заходів для забезпечення наповнення місцевих бюджетів і ефективного використання бюджетних коштів у 2019 році проінформував директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк.

    За його словами, при затверджені місцевих бюджетів на 2019 рік органами місцевого самоврядування закладено ріст власних доходів на 5,4%. Фактично за підсумками І кварталу перевиконання в нас становить 14,3%. Це означає, що більше 130 мільйонів гривень додатково отримали місцеві бюджети. Також, заплановані в місцевих бюджетах надходження з податків на доходи фізичних осіб виконані на 105,6 %. Разом з тим, обласний бюджет виконаний на 103,6%, понад план отримано 5,8 млн грн.

    Проте, є необхідність в активізації роботи щодо скорочення податкового боргу перед місцевими бюджетами.

    — Основні податкові боржники за землю: підприємства вугільної галузі – 13,4 млн грн, ДП «ГрінЕнерго» – 10,2 млн грн, ПАТ «Мостобуд» – 4,6 млн грн, Володимир-Волинський квартирно-експлуатаційний відділ – 3,8 млн грн. Боржники по податку на доходи фізичних осіб – вуглевидобувні підприємства – 8,9 млн грн, Луцьке підприємство електротранспорту 2 млн грн, – зазначив Ігор Никитюк.

    Голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко поцікавився чи є розроблена структура цих боргів, адже вони тягнуться роками та наростають. Розібратися та провести окрему нараду по цьому питанню керівник найвищої виконавчої гілки влади в області доручив першому заступнику – Олександру Киричуку.

    Однією з основних проблем виконання місцевих бюджетів, за словами Ігоря Миколайовича, є розмежування на стадії затвердження місцевих бюджетів видаткових повноважень між органами місцевого самоврядування, ОТГ, районами та повноцінне виконання новоствореними органами місцевого самоврядування делегованих державою повноважень.

    — Враховуючи передачу в ході децентралізації значного фінансового ресурсу з районного бюджету бюджетам громад неготовність частини органів самоврядування до повноцінного виконання делегованих повноважень не дозволяє провадити ефективну політику перегляду ролі та функцій місцевих державних адміністрацій та породжує проблеми з фінансуванням освіти та охорони здоров`я, – повідомив посадовець.

    Як стало відомо, при затверджені місцевих бюджетів на 2019 рік з бюджетів ОТГ відповідним районним та міським бюджетам передано фактично 90% усього ресурсу медичної субвенції отриманої з державного бюджету. Це свідчить про те, що вони не готові виконувати делеговані державою повноваження. Серед таких громад – Привітненська, Тростянецька, Ківерцівська, Липинська, Старовижівська, Війницька, Гіркополонківська, Підгайцівська.

    — Це молоді громади. Де вони повністю не делегували повноваження – є провина районних адміністрацій, вони не хочуть віддавати кошти. Квартал пройшов – громади не звертаються, не вважають це проблемо. Потрібно це допрацювати. Проводити роз`яснювальні роботи, – зауважив Олександр Ілліч.

    Директор департаменту фінансів ОДА зауважив, що обласна адміністрація зверталася до Кабміну з проханням встановити чіткі терміни щодо передачі коштів та повноважень на місця. Тож Олександр Савченко запропонував винести питання на сесію обласної ради, аби депутати звернулися до районних рад з проханням визначити терміни передачі коштів та повноважень.

    Тривожно й те, каже Ігор Миколайович, що частина громад не заклали кошти в резервний фонд, бюджет якого передбачається на заходи, необхідні в надзвичайних ситуаціях. Станом на 1 квітня не створено резервний фонд в Тростянецькій, Ківерцівській, Смолигівській ОТГ. Понад 100 тисяч у резервний фонд заклали 15 ОТГ області, 50 – 99 тисяч – 15 ОТГ, 10 – 30 тисяч – 17 ОТГ.

    У підсумку, департаментом фінансів обласної адміністрації підготовлено план заходів щодо наповнення місцевих бюджетів і ефективного використання бюджетних коштів у 2019 році, який буде направлено у всі райони та ОТГ.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

    Переглядів 3687
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua