19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Рекорди урожаю та дотацій від держави: успіхи волинських господарників
    Четвер, 08 серпня 2019 12:18

    Рекорди урожаю та дотацій від держави: успіхи волинських господарників

    Упродовж останніх десяти років посівні площі у Волинській області збільшилися на 110 тисяч гектарів, за останній рік – на 30,1 тисяч гектара. Про це 7 серпня 2019 року, під час оперативної наради в тимчасово виконуючого обов’язки голови обласної державної адміністрації Олександра Киричука, повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. За його словами, в структурі посівних площ області 51 відсоток становлять зернові культури.

    — Цього року збільшилися посіви озимої пшениці на 5,3 тисяч гектарів, ячменю на 0,5 тисяч, ріпаку озимого і ярого на 10 тисяч гектарів, що свідчить про його економічну вигоду. Окрім того, площі посіву нарощує соя, соняшник та кукурудза. Разом з тим, зменшилися посіви жита й гороху. Цей дефіцит вже відчутний і на Волині, і в Україні загалом. Тож ціна на жито піднялася – до 5500 гривень за тонну. Акцентую на цьому увагу господарників, бо невдовзі почнеться посів озимого жита. Тож в кого є площі – можна сміливо сіяти, бо ціна – висока, – зазначив Юрій Мефодійович.

    Ще один позитивний рекорд 2019 року – намолочено більше 140 тисяч тонн ріпаку. Це найбільший урожай за всі роки посіву цієї культури у Волинській області. Загалом урожай зернових становить 40,1 центнера з гектара, це на 2,7 центнера менше, ніж минулого року. Позитивну динаміку має урожай кукурудзи.

    — На даний час завершено збір озимого ячменю та гороху. Однак, погодні умови вносять корективи в хід збиральних робіт. Наразі озимої пшениці обмолочено 87 відсотків, жита – 83, ярого ячменю – 96, ярої пшениці – 50. При сприятливих умовах збір зернових очікується завершити до середини серпня. За попередніми розрахунками валовий збір може складати не менше минулорічного, – додав головний аграрник області.

    Варто зауважити, що у поточному році працюють основні оператори ринку зерна, приймальні підприємства: ПАТ «Державна продовольчо зернова корпорація «Володимир-Волинський комбінат хлібопродуктів», ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» (на базі ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2»), ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» і ТзОВ «Агротехніка», які надають послуги сушіння зернових та олійних культур та складського зберігання нового урожаю.

    До слова, для здешевлення вартості польових робіт в особистих селянських господарствах між департаментом агропромислового розвитку обласної державної адміністрації та ТзОВ «ВОГ ТРЕЙД РЕСУРС» досягнута домовленість про проведення відпуску дизельного пального на постійній основі за оптовими цінами починаючи з партії в 200 літрів. Купувати дизельне паливо можна на Луцькій і Ковельській нафтобазі. Станом на 9 липня цього року оптова ціна складає 21,8 гривні за літр. Таким чином, власники ОСГ вже на сьогоднішній день зекономили майже 4 мільйони гривень.

    Щодо посіву під урожай 2020 року, то 6 серпня розпочато посів озимого ріпаку в ГК ТМ «Вілія» та ТзОВ «Ратнівський аграрій». З 25 серпня – відбудеться посів жита. З 15 вересня – озимої пшениці.

    Також на початку вересня в області розпочнеться сезон цукроваріння. Цього року до збирання підлягає 9,2 тисяч гектарів цукрового буряку, а працюватимуть в області два цукрових заводи: ПРаТ «Гнідавський цукровий завод» та Мар’янівський цукровий завод.

    Варто зауважити, що значною мірою підтримує сільське господарство державний бюджет. Так, за програмою підтримки галузі тваринництва агровиробники–юридичні особи отримали спеціальну бюджетну дотацію за утримання корів. Для 55 господарств спрямовано 14,3 млн грн за першу подачу поголів’я у розрахунку 900 грн на корову. Аналогічну суму отримають й восени. Щодо власників особистих селянських господарств, то селяни на карткові рахунки вже отримали дотацію за утримання молодняка ВРХ до 13 місячного віку — виплачено 10,3 млн грн для 5,3 тисяч власників тварин за 7,4 тисячі голів.

    Окрім того, за програмою здешевлення сільськогосподарської техніки та обладнання – 35 агроформувань включені у реєстр на отримання компенсації вартості на суму близько чотирьох мільйонів гривень. Більше того, волинські фермери отримали від держави 1,4 мільйона гривень часткової компенсації відсотків за кредитами. Загалом, на сьогоднішній день фактично волинські господарники отримали 30 мільйонів гривень. До кінця року очікується дотацій ще на 40 мільйонів гривень.

    Щодо обласного бюджету, то на фінансову підтримку за Комплексною програмою розвитку галузі у поточному році передбачено 1,4 мільйона гривень із загального фонду і 400 тисяч спецфонду. Ці кошти спрямовані як субвенція районним бюджетам і бюджетам ОТГ на дотацію власникам ОСГ за утримання 3 і більше корів, створення пасовищ та інші напрямки. Наразі профінансовано 330 тисяч.

    Тимчасово виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Олександр Киричук зауважив, що попри успіхи та позитивні цифри потрібно не зупинятися та активізувати інформаційну роботу, аби кожен фермер мав можливість отримати допомогу від держави. Окрім того, в пріоритеті виконавчої влади регіону – підтримка малих господарств.

    — Ми маємо забезпечити постійний контроль за збиранням і збереженням урожаю та всіляко сприяти сільгоспвиробникам у проходженні жнив. Окрім того, разом з пожежниками маємо подбати про дотримання правил протипожежної безпеки, унеможливлення випадків підпалу стерні та сухостою, як це було минулого року. Більше того, необхідно попередити органи місцевого самоврядування про персональну відповідальність за випадки необережного поводження з вогнем на місцях, – резюмував Олександр Олексійович.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

    Переглядів 3744
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua