Версія для друку
Вівторок, 13 серпня 2019 12:36

Управління фітосанітарної безпеки інформує

 «Іржава» груша  просить міді

У другій половині літа на листі молодих (5-6-річних) груш часто можна зауважити плями завширшки 1-1,3 см. З нижнього боку утворюються гострі випуклості-горбочки. Як наслідок, плоди дрібнішатимуть, втрачаючи смак.

Це «іржа» - грибкова хвороба, котра небезпечна і для яблунь, і для слив. При сильному зараженні гілки оголюються, дерева слабшають.

Збудник недуги зимує на ялівці (хвої, шишках, пагонах). Дозрілі спори далеко розноситимуться вітром. Їх проростанню особливо сприяє тепла волога погода.

Для вирішення проблеми необхідний комплексний підхід. Зокрема, у березні обрізують пошкоджені гілки. Хмиз виносять за межі ділянки та спалюють.

Не менш потрібне обприскування крони хлорокисом міді, бордоською рідиною та ін.

Вперше таке робиться до розпускання бруньок. Після цвітіння агрозахід кілька разів повторюють (з двотижневим інтервалом).

Прихильникам біологічних препаратів стануть у пригоді настій чорнобривців, деревного попелу, коров’яку. Також ефективний відвар хвоща.

Восени обов’язково збирають опале листя, де знаходять  прихисток патогени. Його слід глибоко закопати.

                             Малині обстригають верхівки

В останній місяць літа малина посилено формує плоди. Для кращого наливання врожаю 1-2 рази підживіть ягідники коров’яком, розведеним у пропорції 1:7. Одного відра розчину вистачає на 4-6 кущів.

Також у міжряддях слід видалити всі слабкі молоді стебла. Залишайте лише найміцніші екземпляри, котрі призначені для рtпродуктивних потреб.

Ще в середині серпня обрізують верхівки цьогорічних пагонів. Як наслідок, вони припиняють ріст та швидше здерев’яніють, що є запорукою хорошої підготовки до холодів.

                         Пядуна відганяють махоркою

Багато господарів скаржаться, що в агрусу продірявлене листя. Це робота гусениць п’ядуна. При сильному враженні залишаться лише прожилки й черешки.

Метелики шкідника вилітають у середині літа, відразу ж відкладаючи яйця з нижнього боку зелених пластинок. Через два тижні вилупляться дрібні повзучі особини, котрі накинуться на зелень.

Проти небажаних гостей треба вести активну боротьбу. Зокрема, кожні 10 днів насадження обприскують настоями тютюну, полину, махорки, пижма.    Також ненажер можна збирати вручну. Ще ж їх періодично струшують на розкладену під кущами клейонку.

Восени старанно згрібають опале листя, де зазвичай знаходять прихисток лялечки. Водночас треба спалювати павутинні кокони. Рихлять під кущами землю, аби знищити личинок, які влаштувалися тут зимувати.

Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області  Галина Андрощук

Переглядів 3921