Версія для друку
Понеділок, 12 липня 2021 09:25

Обмеження для великовагового транспорту в літній період: основна мета – збереження автошляхів Волині

Головним завдання є не лише відремонтувати дороги, а й зберегти їх. На цьому наголосив перший заступник голови ОДА Сергій Мовенко у коментарі для для телеканалу «UA: Волинь» 6 липня 2021 року.

Зокрема, перший заступник очільника області розповів з якою метою обласна державна адміністрація вживає подібні заходи та хто контролюватиме дотримання обмежень.

Нагадаємо, з 1 червня 2021 року діють обмеження проїзду на території області великого вагового транспорту дорогами загального користування під час високої температури повітря. А саме при температурі більше 28 градусів за Цельсієм, рух транспорту масою понад 24 тонни та з навантаженням на вісь більше 7 тонн обмежується.

У такому разі водіям великовагових транспортних засобів пропонується здійснювати відстій до падіння температурних показників.

Відшукати місце відстою вздовж державних доріг можна за вказівниками, або скористатися Google мапою, посилання на яку можна знайти на сайті або в соціальних мережах Служби автомобільних доріг у Волинській області.

Посилання на перелік місць відстою: https://bit.ly/3tW0aKP.

Попри це, перевізники часто ігнорують вищезгадані вимоги, що призводить до руйнації дорожнього покриття – виникає колійність, напливи та інші деформації.

«У 2020 році в Україні стартувала програма Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», в рамках якого у Волинській області продовжується робота з реконструкції, капітального і поточного середнього ремонту автомобільних доріг державного та місцевого значення,  – зазначив Сергій Мовенко. – Тільки у минулому році відновили 134 км державних доріг. До цього в області відремонтовано автомобільні дороги Н-17 Львів – Радехів – Луцьк, Н-22 Устилуг – Луцьк та ряд інших важливих доріг, які залишаться незахищеними від руйнування недобросовісними перевізниками, особливо в спекотну пору року. Тому ефективний габаритно-ваговий контроль це запорука збереження автомобільних доріг».

Відтак, габаритно-ваговий контроль проводиться двома посадовими особами Поліського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, або однією посадовою особою Поліського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки із залученням посадових осіб відповідного підрозділу Національної поліції, Укравтодору, власника (балансоутримувача) пункту габаритно-вагового контролю.

Слід зазначити, що обмеження руху не стосується пасажирського транспорту загального користування, аварійних служб та транспорту, що використовується при ліквідації наслідків стихійних явищ або надзвичайних ситуацій. А також транспортних засобів, що здійснюють перевезення небезпечних, швидкопсувних вантажів, а також живих тварин і птиці.

«Збереження доріг у Волинській області – це наша спільна робота, і знайти порозуміння з перевізниками теж спільна праця. Необхідно розуміти, що дорога будується не на рік, і не на два, а на десятиліття, – зазначив перший заступник очільника області. – Тож якщо зі свого боку ми будемо контролювати дотримання вагового перевезення, а перевізники не будуть нехтувати обмеженнями, то Волинь й вся Україна матиме дороги гарної якості».

Переглядів 4891