Версія для друку
П'ятниця, 25 січня 2019 09:43

Обласна адміністрація звернеться до правоохоронних органів, аби захистити соціально-незахищені категорії населення

Населення є головним споживачем природного газу у Волинській області. За 2018 рік спожито 248 мільйонів кубів на суму 961 мільйон гривень, це складає близько 70% загального споживання газу в області. Рівень розрахунків – 71,4%. Цей показник середній по Україні. Про це йшлося під час розгляду питання про дотримання платіжної дисципліни ТОВ «Волиньгаз Збут» регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні, 24 січня 2019 року.

Так, голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко відзначив, що на сьогоднішній день до виконавчої влади області надходять чисельні звернення громадян. Люди скаржаться на громіздкі та незрозумілі форми цих документів. Особливо їх турбують суми в графі «рекомендовані платежі», яка з`явилася нещодавно.

Директор департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Пиріг додав, що соживачі не розуміють за яким принципом постачальники газу вирішують скільки запропонувати споживачеві переплатити. Такі роз`яснення відсутні у рахунках за газ. Це все призводить до нерозуміння ситуації та обурення населення.

— В області створюється нездорова атмосфера, соціальна напруга підвищується. В багатьох людей виникає бажання взагалі не розраховуватися за природний газ, бо вони не розуміють за що платити. Мало того, роз`яснювальна робота газівниками не ведеться ні на телебаченні, ні в пресі, ні в інтернеті, ні в самих платіжках. Тому це питання винесене на комісію, бо загрожує постачанню газу в область. Може порушитися субсидійна політика держави. Ситуація серйозна й загрозлива, люди не сприймають рахунки. Масова несплата може призвести до колапсу, - зауважив Андрій Степанович.

Окрім того, він додав, що ТОВ «Волиньгаз Збут» - єдиний постачальник газу для населення в області, тому змінити його громадяни не можуть. Окрім масової несплати, що принесе економічні збитки державі, волиняни можуть позбутися субсидії. Про це на комісії розповіла директорка департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод.

— Ми розуміємо, що на сьогодні головне завдання, яке стоїть перед державою – допомогти населенню сплатити комунальні послуги. Платіжки «Волиньгаз Збуту» дійсно збурили населення. Багато звернень отримує й департамент соціального захисту населення. Ми роз`яснюємо, що громадяни, які отримують пільги чи субсидії, повинні сплачувати виключно обов`язковий платіж. А якщо фактичне споживання газу менше – то сплачувати лише за використане тепло. Люди не розуміють за що вони платять. Питання дійсно проблемне. Аби соціально незахищені люди мали змогу й надалі платити фактично спожитий газ за субсидіями, а відмова від оплати чи заборгованість може позбавити їх такої можливості, необхідно вжити заходів.

Свою позицію висловив й директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук. За його словами, компанія не може відійти від норм оформлення платіжки, запроваджених постановою НКРЕКП. Однак, додає, що рекомендований платіж, розрахований за спеціальною формулою, в якій враховується максимально можливе використання газу, дійсно не обов`язковий до сплати.

Резюмував проблемне питання керівник найвищої виконавчої гілки влади в області:

— Мова сьогодні йде про людяність та лояльність до українського народу. Абстрагуйтеся від посади і уявіть, що ви отримали таку платіжку. Я не оперую тут юридичними термінами, я захищаю населення. Є критична ситуація, коли люди отримують від держави субсидії, а ви цю хорошу ідею нівелюєте своїми діями. Ви самі прийдете, і будете пропонувати проводити роботи з населенням, яке не сплачує за газ. Ми повинні зупинити обурення людей, переконати їх повірити вам авансом та почати платити. Ви не бачите людей, ви бачите лише папір. І є лише один вихід – знайти в цьому вашу персональну відповідальність, - промовив Олександр Савченко.

Таким чином, комісія вирішила з метою зняття соціальної напруги в області, можливих економічних збитків державі в зв`язку із загрозою несплати споживачів за спожитий природний газ, підготувати звернення до управління Служби безпеки України в області, управління захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Національної поліції України з проханням розглянути в межах компетенції законність дій ТОВ «Волиньгаз Збут» та вжити відповідних заходів. А також, відповідному підрозділу облдержадміністрації було доручено підготувати звернення до Кабінету Міністрів України з проханням врегулювання правової колізії у чинному законодавстві.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 3705